Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo stuleci następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga okazałego trudu. ekspres ciśnieniowy czy przelewowy? Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film
czytaj więcej o kawie
