Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak sztampowych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak ściśle mówiąc niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film
Dotychczasowa kuchnia w dalszym ciągu żyje
